2/7 Bellyboat trip in Eltsjoen

Då var det dags för våra danska gäster att ta sig an en helt fantastisk flytringstur uppe bland berg och höga träd i Eltsjoen.
En sjö som är full av liv, allt ifrån stor harr, öring till en fantastiskt fin abborre som ser lika bra ut som den smakar.
 
Denna dag var det torrfluga som stod på schemat & ut över sjön så vakade fisken som tokar, som om de aldrig hade sett mat förut.
7 stycker paddlade sig ut på sjön, det var helt vindstilla och man kunde se nästan var enda liten insekt på ytan men fisken var kräsen..
 
alltifrån vullgata till caddis, duns kläckte men likväl så var fisken svårfirtad..
 
vinden tilltog en aning och ett oväder var på väg med regn och rusk..
 
långt ute på sjön hörde vi ett par som fick fisk men mer än så var det inte.
Efter några timmar ute på sjön paddla de tillbaka för lite lunch och en god kopp kaffe såklart innan det var dags att bege sig ut igen..
 
regnet kom och det började blåsa på mer och mer, men de gav sig inte..
Fisken var lika ivrig som innan, den plaska och slog i ytan men denna gånger var de mer intresserade av deras flugor och nästan alla fick fisk..
 
Dagen slutade med en största harr på 46 cm och en fin öring på ca 40 cm!
 
 
Tight Lines
 
//Daniel

1/7 Half day Driftboat trip

I måndags så drog den kända "Danskveckan" igång.
En fiskeaffär i Danmark annordnar en fiskeresa för upp till 30 inbitna fiskare varje år som sedan tar sig till oss här i trysil för en vecka med umgänge, god mat & såklart fiske tillsammans med oss och på egen hand.
 
Denna dag var det dags för 2 stycken halvdags driftbåt turer då syftet var att lära våra gäster nya tekniker & fiskeplatser dit de kunde ta sig på egen hand efter turen.
 
Vi startade vår drift på Möysjöbacken för att sedan mellanlanda på strandvollbrua & sedan avsluta dagen nere vid kyrkan, detta är den drift som vi kallar (normalturen) en drift på ca 8 km där vi till en början har väldigt snabbt och fint vatten som sedan övergår till en lugnare och bredare älv.
 
De första 4 gästerna fick då äran att drifta den första halvan, Möysjöbacken - Strandvollbrua där vi la mycket fokus på att visa dem checknymf teknik, fiske med 3 nymfer både från båt och från land då vi stannade till vid Djupfloen för en liten visning om hur man fiskar nymf en älv från land.
 
Den första turen gav en hel del fisk & såklart så var de stora där och drog i våra grejor flera gånger men som vanligt så har de turen på sin sida och kliver av precis innan det är dags för håven.. alla förutom en.
En stor och fin harr på 45 cm lyckades ta flugan med storm och till slut hamna i håven, ett stort jubel, skratt och fotografi ägde rum innan det var dags att sätta ut henne igen.
 
Den första turen avslutades med mycket skratt och ett stort leende!
 
 
Efter att vi kört och lämnat av gästerna så plockade vi upp 4 nya som då skulle drifta den nedredelen av sträckan.
Till en början med ganska snabbt vatten som sedan övergår till en bredare och lugnare älv.
 
som en tumregel så började vi såklart med checknymf fiske, visade dem tekniken och hur de ska gå till väga för att fiska så effektivt som möjligt.
ett par snabba fiskar kom upp i båten och det kändes som vi skulle få en fantastisk eftermiddag.
 
Vi gjorde ett snabbt stop på en liten ö intill land där vi fiskade från land för att öva lite på tekniken och även fiska av intressanta strömkanter där det normalt sett står stor fisk.
Tyvärr så tilltog vinden kraftigt och fisken var varken villig att ta de stora fina insekterna på ytan eller våra nymfer under vattnet så vi fortsatte vår drift ner mot det vi kalla för Delta.
 
Delta är den sista delen innan älven blir riktigt bred där man har chans att fiska både torrfluga samt checknymf, man kan vada runt bland små grusöar och fiska flera olika strömkanter och små fåror.
Tyvärr så var det inte mycket aktivitet och vinden tilltog ännu mer så tyvärr så blev vi tvugna att fortsätta ner till kyrkan för att sedan avsluta turen.
 
Men som en inbiten fiskare så vet man att det handlar inte bara om att få fisk utan det är en vacker natur, en rejäl upplevelse och gott sällskap så trots vinden så var vi alla riktigt nöjda och visst hade vi alla lärt oss något nytt av varandra idag.
 
 
 
Tight Lines!
 
// Daniel
 
 
 

30/6 Driftboat trip, Engedal

I söndags var det dags för säsongens första driftbåt tur för min del i den nordliga delen av trysilälven, Engedal.

Plandering, logistik, transport, mat, tider.. ja allt måste vara perfekt för att göra turen så smidig som möjligt utan att  gästerna märker vad som händer under sin resa genom den forsande älven.
 
Denna dag började vi som sagt längst upp i älvsystemet där vi skulle ta oss igenom en 8 km lång drift genom forsande älv för att sedan avsluta med en lugn torrflugesträcka. 
 
10,00 plockade vi upp våra engelsmän vid deras stuga & man kunde se hur förväntasfulla de var efter alla de historier de fått höra om vad som sker med fisken då Danican kläcker här uppe i trysil, fisken blir som helt vild.
 
De första kilometrarna riggade vi upp för checknymf fiske ( 3 nymfer, en vid botten, en i mitten & en längst upp) vilket gör att det ser ut som en larv som kläcker och sedan försöker ta sig upp mot ytan.
Denna teknik är väldigt effektiv för att kunna fiska av det snabbt forsande vattnet så effektivt som möjligt.
 
Dagen rullade på och vi hade några fina harrar i båten samt en del riktigt stora som tyvärr slet sig, men så är det väl alltid?
Vi stannade till intill en stor ö för att laga till lite lunch åt våra gäster för att sedan börja på den lugnare sträckan av älven för att prova lyckan med torrfluga.
Efter att ha ätit och tittat ut över vattnet så var vi snabba ner i båten, det var mycket stor vakande fisk rätt utanför ön där vi hade stannat till.

Ett par fina kasst och där satt den, en stor och fin sik på ca 50 cm tog danica imitationen som sakta gled nedför älven.
Efter ytterliggare några försök så fortsatte vi driften ner för att stanna til på ytterliggare en ö för att sedan ta oss ann lite walk & wade på insidan av ön i en liten sidofåra, ett par fina fiskar kom upp på torrfluga men vinden tilltog och det blev svårt.
Någon kilometer ner avslutade vi turen för denna dag med 4 stycken glada Engelsmän och ett stort leende.

Tight Lines!
 
// Daniel
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0

Om

Min profilbild

Daniel Jarl

Jag är en kille på 19 år som brunnit för fisket hela mitt liv. Flugfisket är det som står mig närmast och jag är alltid på jakt efter nya vatten att slänga flugan i. Just nu studerar jag sista terminen på sportfiskeAkademin i Forshaga, En 3 årig utbildning inom sportfiskebranschen som har givit mig bred kunskap inom allt som har med sportfiske att göra.